به گزارش ایرنا، خیلی خریداران اروپایی دیگر حاضر به خرید کشمش قزوین (تاکستان) نیستند. صادرکنندگان کشمش در قزوین مدعی هستند صادرات آنها امسال به دلیل مشکل یادشده به طرز چشمگیری بین ۵۰ تا ۸۰ درصد کاهش پیداکرده و آنها را تا مرز تعطیلی کار پیش برده است. آنها عنوان میکنند به دلیل نظارت نامناسب بر مصرف سم و به دلیل ارزانتر بودن سموم غیرمجاز، برخی به باغداران از آنها استفاده میکنند و برخی دیگر نیز سموم را به شکل نامناسب و خارج از حد استاندارد برای درشت شدن محصولشان استفاده میکنند، غافل از اینکه با این کار یک ماده مغذی پرارزش را به زهری شیرین تبدیل میکنند که میتواند فرصتهای صادراتی این محصول را خشکانده و همچنین میتوانند مصرفکنندگان را دچار مشکل و بیماری کند. بااینوجود مدیران حوزه کشاورزی میگویند درصد تولید محصول غیرسالم از جمله انگور در استان قزوین ناچیز است و در مورد سالم نبودن کشمشهای تولیدشده در استان نیز بزرگنمایی شده است.
پلمپ ۴ سم فروشی غیرمجاز در قزوین
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی قزوین اظهار کرد: میانگین مصرف سم در مزارع قزوین به ازای هر هکتار سه لیتر است. یوسف درخشان گفت: باقیمانده سم در هر کیلو محصول تولیدشده در اراضی کشاورزی قزوین سهدهم گرم در هر کیلو است که این رقم از میانگین جهانی و کشوری که ۶ دهم گرم است، کمتر است. او اظهار داشت: مشکل عمده ما فرسوده بودن ناوگان سمپاشی است که بر کیفیت سموم تاثیرگذاشته و کارایی آنها را کاهش میدهد و باعث میشود تعداد سمپاشیها بیشتر از حد معمول باشد. این مسئول گفت: بهمنظور نوسازی ناوگان سمپاشی بخشی از اعتبارات مربوط به مکانیزاسیون را به این بخش اختصاص دادهایم تا کشاورزان با تسهیلات این بخش بتوانند تجهیزات نو و جدید خریداری کنند. درخشان با بیان اینکه اداره حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی هرساله نوع و میزان مصر سموم مجاز را به کشاورزان معرفی میکند، گفت: حدود ۲۰۰ سم فروشی دارای مجوز در استان وجود دارد که ۱۵۰ مورد آنها فعال هستند. او با بیان اینکه بر فعالیت سم فروشیهای استان قزوین نظارت میشود، اظهار داشت: یک سامانه مانتورینگ نیز برای رصد وضعیت سموم از کارخانه تا فروشگاه را رصد میکند و یک سامانه دیگر نیز برای کنترل سم در مزرعه با هدف اینکه چه سمی با چه میزان بر روی چه محصولی مصرف میشود در حال راهاندازی است که البته فعلا در مرحله مقدماتی بوده و اجرایی نشده است. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی قزوین گفت: یک گشت با حضور نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی، سازمان نظاممهندسی کشاورزی، تعزیرات حکومتی و سازمان صنعت، معدن و تجارت تشکیلشده و بهصورت مستمر از فروشگاههای عرضه سم بازدید میکنند و در صورت برخورد باعرضه سموم غیرمجاز یا تاریخ گذشته با متخلفان برخورد میکنند. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی قزوین اظهار داشت: در سال جاری ۴۰ فروشگاه سم فروشی در قزوین اخطار گرفته و همچنین چهار فروشگاه نیز به دلیل تخلفات مکرر پلمپ شدهاند.
نظارت قوی بر استفاده از سموم در باغات انگور قزوین وجود ندارد
نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی و رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان قزوین نیز گفت: متأسفانه نظارت قوی و مناسبی بر نحوه استفاده از سموم در مزارع و باغات نمیشود و همین موضوع باعث میشود تا سموم باقیمانده روی محصولات از حد مجاز و استاندارد خود بیشتر شود.
مهدی عبدیان با بیان اینکه امسال به دلیل بالا بودن سموم باقیمانده روی محصول، صادرکنندگان کشمش استان به مشکلات عدیدهای برخورد کردهاند و خیلی از کشورهای اروپایی دیگر حاضر به پذیرش محصول آنها نیستند، افزود: باید برای حل این مشکل شاهد یک انسجام بین دستگاهی باشیم. این فعال صادراتی گفت: برای حل این مشکل باید شاهد تشدید نظارت از سوی جهاد کشاورزی و همچنین ورود دادستانی و دستگاههایی همچون صنعت، معدن و تجارت و استاندارد و دانشگاه علوم پزشکی باشیم. رئیس اتحادیه صادرکنندگان قزوین با بیان اینکه امسال تصمیم گرفتیم انگوری که در جلسات اتاق بازرگانی برای پذیرایی استفاده میکردیم که ظاهرا از کیفیت بالایی نیز برخوردار بود را آزمایش کنیم، گفت: بخشی از این محصول را به آزمایشگاهی در تهران که ازلحاظ کیفی از استاندارد پایینتری نسبت به آزمایشگاههای اروپایی برخوردار بود ارسال کردیم و نتایج نشان میداد سم باقیمانده بر روی میوه ۵۰ برابر بیشتر از حد مجاز است و این در حالی بود که فکر میکردیم یک محصول باکیفیت و سالم مصرف میکنیم. عبدیان با بیان اینکه بخشی از مشکلات در این حوزه به استفاده از سموم غیرمجاز بازمیگردد که نسبت به سموم مجاز ارزانتر و همچنین در دسترس هستند و برخی کشاورزان راغب هستند برای کاهش هزینههای تولید از آن استفاده کنند، افزود: در این خصوص باید شاهد تشدید نظارت و برخورد قاطع با متخلفان باشیم که امنیت جانی و اقتصادی جامعه را به خطر میاندازند.
وزارت جهاد کشاورزی به موضوع کشمشهای سمی رسیدگی کند
رئیس انجمن کشمش استان قزوین اظهار داشت: متأسفانه به دلیل بالا بودن میزان سم باقیمانده روی کشمش، امسال صادرات این محصول از استان بهشدت کاهشیافته است. عبدا... طاهرخانی گفت: بیتوجهی جهاد کشاورزی از حیث نظارت موجب شده تا انگور برداشتشده از باغات ازلحاظ سلامت دچار مشکل باشند. این صادرکننده کشمش اظهار داشت: اخیرا بارهای کشمش ما که قرار بود به اتریش صادر شود به دلیل همین مشکل برگشت خورد و اکنون در ترکیه است و تلاش داریم تا برای آن مشتری جدید پیدا کنیم که این اتفاق برای ما ۷۵ هزار یورو ضرر به همراه داشته است. رئیس انجمن کشمش استان قزوین با بیان اینکه بارهای ما امسال علاوه بر اتریش از دیگر کشورهای اروپایی نیز برگشتخورده است، اظهار داشت: درخواستها و مکاتبات ما از سازمان جهاد کشاورزی قزوین به نتیجه نرسیده و اکنون در پی پیگیری مطالبات خود از وزارت جهاد کشاورزی هستیم. طاهرخانی گفت: انگور تولیدشده در باغات ما به دلیل استفاده نامناسب از سموم دچار مشکل است و سلامت آن زیر سؤال است اما در سطح وسیع در داخل مورد مصرف قرار میگیرد که این موضوع انواع بیماریها را با خود به همراه دارد. او اظهار داشت: امسال بارها حتی در حضور مسئولان استانی مانند استاندار و نمایندگان مجلس و در نشستهای شورای گفتوگو بخش خصوصی و دولت از جهاد کشاورزی برای رسیدگی به وضعیت انگور و کشمش و حل مشکل باقی سموم درخواست کردهایم که هنوز بهجایی نرسیدهایم.